Kleurenspektakel op het boswandelpad in Lutzerath

30.09.2022

Een herfstwandeling door de GezondLand Vulkaaneifel

Waldinsel BuchenGlück, Waldinsel Waldduft, Waldinsel Traumtal: dat zijn de namen van de drie bijzondere rustplaatsen waar ik midden september tijdens mijn tocht door het Lutzeraderwoud kan uitrusten en ontspannen. Met slechts vijf kilometer is de Wald-Wohlfühl-Weg niet zo lang en het vlakke terrein vereist geen speciale lichamelijke conditie. Maar ik kan hier op een speciale manier ontspannen en tot rust komen.

De drie boseilanden die me uitnodigen om te vertoeven, uit te rusten en te genieten, hebben een natuurlijk kalmerend effect op me. Het fascinerende, indrukwekkende bos omzoomd met eeuwenoude beuken en eiken in de buurt van de Lutzerather Drei-Eichen-Hütte is op maat gemaakt om me weg te halen uit het alledaagse leven.

Ik geniet van de kleurrijkheid van het herfstbos en vraag me af waarom de bladeren eigenlijk van kleur veranderen in de herfst? Hoe krijgt Moeder Natuur het voor elkaar om dit kleurrijke natuurspektakel in het herfstbos te laten plaatsvinden? Het heeft iets te maken met de wisseling van de seizoenen. Wanneer onze loofbomen hun bladeren laten vallen, halen ze zoveel mogelijk voedingsstoffen uit de bladeren. Deze worden opgeslagen in de stam en de wortel. Het pigment dat verantwoordelijk is voor het groen van de bladeren is het zogenaamde chlorofyl. Het bevat veel stikstof, een van de belangrijkste voedingsstoffen voor de plant. In de herfst begint de boom zich voor te bereiden op het winterseizoen en het chlorofyl af te breken en op te slaan. Nu verschijnen er andere kleuren - de geelachtige en roodachtige carotenen. Onze bosbomen veranderen van kleur. De tijd van de "Indian Summer" is aangebroken. Tijdens mijn rust in de hangmat van het boseiland BuchenGlück geniet ik van dit kleurenspektakel en denk ik na over het verloop van de seizoenen en hoe de natuur zich voorbereidt op de winter. Het is prachtig om de natuur te ervaren in de wisseling van de seizoenen: Heggen als ze bloeien en als ze vruchten dragen; weidegezichten ontdekken in de lente, zomer en herfst; het bos horen in mei, het voelen in de zomer, het ruiken in de herfst en genieten van de stilte in de winter - in elk seizoen toont de natuur zich in een ander kleed. In onze hectische en technische tijden moeten we de tijd nemen om onze ogen te openen, onze oren te spitsen en met onze neus de speciale aroma's van de bossen te ruiken.

Het welzijnspad door het bos brengt dit op een speciale manier over. Op het boseiland Traumtal hoef ik maar een paar minuten mijn ogen te sluiten terwijl ik in de hangmat wieg en ik ervaar een bijzonder concert van de meest uiteenlopende vogelstemmen. "Voel de oorspronkelijke levenskracht van de aarde" is een motto in de GesundLand Vulkaaneifel. En hier merk ik snel en direct hoe goed het voor me is.

Mijn tip: Neem de tijd op de Wald-Wohlfühl-Weg. Loop langzaam en bewust, kijk omhoog in het woud van bladeren, naar links en naar rechts, voor je op de grond. Geniet van de boseilanden als echte rustplaatsen en van de natuur als een metgezel die ons opnieuw aardt en ons leert wat echt goed voor ons is. Vrede en mindfulness!

Meer info:

HeimatSpur Bos Welzijnspad

Auteur: GesundLand scout Rainer Schmitz

 

Tags
Uw commentaar

Door het formulier in te dienen gaat u akkoord met ons privacybeleid.