De Pulvermaar: time-out in onpeilbare diepten

3.07.2019

De Pulvermaar is met 72 meter de diepste maar van de Eifel.

Het is tien uur 's ochtends en het natuurlijke buitenzwembad van Pulvermaar is net geopend, dus er zijn nog niet veel baders. Het is voor mij bijna dagelijkse kost geworden om in de zomer naar het Pulvermaar te gaan, en toch heeft de plek voor mij nog niets van zijn magie verloren. Zo leidde mijn weg me gisteren weer naar het diepste van de twaalf Eifelmaaren.

Omdat ik een van de eerste zwemmers ben, kan ik een van de felbegeerde schaduwrijke plekjes onder een boom bemachtigen en daar mijn handdoek uitspreiden. Dan leidt mijn pad me meteen langs het bad voor niet-zwemmers naar het water van het Pulvermaar. Ik kijk naar de bijna ronde vorm van het Maarmeer en aanschouw het gladde wateroppervlak. Vooral 's ochtends, als er nog weinig activiteit is, heeft dit iets rustgevends. Het water is zo helder dat je de bodem kunt zien, vooral op de ondiepe oeverzone. Dit verandert echter snel naarmate je dichter bij het centrum van de maar komt: de 72 meter diepte van de Pulvermaar laat zich nauwelijks raden.

Rechts van me glijdt een jongetje van de grote glijbaan rechtstreeks het water in en lacht vrolijk. Nu kan ook niets mij meer tegenhouden en ik duik in het verfrissende water, dat zelfs in de heetste zomer een aangename koelte behoudt. Onder water heb ik het gevoel van volledige vrijheid. Ik zwem naar het zwemeiland, waar twee duiktorens staan. De ene is een meter hoog, de andere drie meter - ze nodigen je uit om te spelen en plezier te maken bij Pulvermaar.

Ik ga op de rand van het zwemeiland zitten en laat mijn voeten in het water bungelen. Vanaf hier kun je de waterfietsen en roeiboten die je bij het Maar kunt huren goed bekijken. Door de grootte van het Pulvermaar - het heeft een doorsnede van ongeveer 700 meter - lijken sommige boten aan de andere kant van het Maar alleen maar felgekleurde vlekken. Langzamerhand zie je hoe de zonneweide volloopt. Op een warme dag als vandaag komen er veel mensen naar Pulvermaar, zowel vakantiegangers als lokale bewoners. Vooral gezinnen komen hier graag en vaak.

Ik heb goede herinneringen aan het spelen met andere kinderen in het kinderbad van de Pulvermaar, dat ook gevuld is met Maar-water. Inmiddels zijn er zelfs waterspelletjes voor de kinderen, waar graag en goed gebruik van wordt gemaakt. Nadat ik me op een bankje heb laten opdrogen door de zon, begin ik trek te krijgen. Wat een geluk dat er bij Pulvermaar een kiosk is met tal van lekkernijen. Ik kan vooral de zelfgemaakte cheesecake aanbevelen!

Samen met wat vrienden geniet ik van een stuk taart van de kiosk. Daarna is het alweer zo warm geworden dat ik verlang naar verkoeling. Dit keer zwem ik wat verder weg en geniet van de natuur om me heen. Ik realiseer me dat ik me helemaal kan ontspannen en dat ik geen betere plek kan bedenken om er even tussenuit te gaan dan de Pulvermaar, zeker met dit mooie weer. Als ik uit het water kom, valt het me op hoeveel blije gezichten ik zie. Dit heeft ook een positief effect op mij en mijn humeur wordt nog beter. Ik besluit het mezelf comfortabel te maken met een goed boek op het grasveld voor de rest van de tijd.

"Wie heeft de klok verzet, is het echt al zo laat?" - Dit liedje van Paulchen Panther klinkt 's avonds uit de luidsprekers op de ligweide van de Pulvermaar. Een grappige manier om de badgasten eraan te herinneren dat het bad om 20.00 uur sluit. Ik pak mijn spullen in en kijk voor de laatste keer vandaag naar het kristalheldere water van Pulvermaar.

Voor mij is het Pulvermaar een van mijn absolute favoriete plekken in de zomer. Je kunt er heerlijk ontspannen en heel dicht bij de natuur van de Eifel zijn. Het Maar is daarom de perfecte plek voor alle natuurliefhebbers en waterratten of voor diegenen die gewoon lekker willen zonnen op de grote ligweide.

 

Auteur: Xenia Michels

Tags
Andere opmerkingen
Rainer Schmitz
4.07.2019
Geweldig verslag van Xenia over het Pulvermaar. Dus op naar de diepste maar van de Eifel.
Uw commentaar

Door het formulier in te dienen gaat u akkoord met ons privacybeleid.